topovat ověřit
  •  
  • vloženo: 10.10.2024
  • 13x

Winyela

  • Chováme: Border kolie
Náhled

Jak, proč a kdy naše stanice vznikla?

Naši CHS Winyela jsme založili v roce 2018 po úspěšném odchování dvou externích vrhů po naší první fence Acatalaya Noble Thiwahe. Řekli jsme si, že naše štěňata jsou přínosem do chovu, možná ne pro každého, ale my byli nadmíru spokojeni s tím, jak se vyvíjí. Bavilo nás přemýšlet nad chovnými páry ze všech stran a zjišťovat si všelijaké informace a vůbec sledovat svět psů. Proto jsme neváhali, a po více než 5 letech aktivního působení ve světě Border kolií jsme si založili CHS Winyela pod FCI organizací.

Proč jsme se rozhodli právě pro zvolená plemena?

Borderky nás doprovází životem už více než 14 let. Naše první fenka se narodila v r. 2008, a díky ní jsme objevili svět sportů jako je agility, pasení a poslušnost. Naprosto uchváceni tímto chytrým plemenem se nám potom do života připletla fena Acatalaya Noble Thiwahe, která nám zase ukázala svět výstav, přivedla nám do života pár nových přátel, porodila nám nádherné 4 vrhy, no a vše ostatní už je historie.

Jaké máme zásady a cíle v chovu?

Na prvním místě je samozřejmě zdraví. Od roku 2013, kdy se zavedla některá další povinná vyšetření pro Border kolie, a také se vyvinuly další genetické testy, můžeme s jistotou říct, že je stále více jedinců, kteří jsou zdraví, a to nemyslím jen v chovu, ale obecně, a za to jsme moc rádi, že zodpovědným chovem, kterým se vydává stále více chovatelů, se nám i rozšiřuje základna chovných jedinců. V naší CHS chováme výstavní linii, což znamená, že psi mají od pracovní linie více chlupů, a nejsou tolik reaktivní a přetáčiví (např. nežádoucí pasení aut, kol apod.). Bohužel u výstavních linií jsme čím dál tím víc svědky toho, jak se vytrácí pasecí instinkt - důvod, proč bylo toto plemeno vyšlechtěno na přelomu 19. a 20. století. Je tedy stěžejní, aby toto nebylo výsadou pouze u pracovních linií, ale aby především i "výstavní koule" byly Borderkou jaksepatří. V našem chovatelském programu tedy dbáme na to, aby rodiče byli prověření u ovcí, a měli pasecí instinkt, který mohou předávat i dalším generacím.

Jakých akcí se s pejskem zúčastňujeme?

Zúčastňujeme se především výstav v rámci celé Evropy. Zde je výčet zemí, které jsme zatím navštívili: Polsko, Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko, Belgie, Lucembursko, Rakousko, Ukrajina či Velká Británie.

Jakých úspěchů jsme s pejsky dosáhli?

Pro nás jedny z největších úspěchů jsou například 2x umístění v soutěži Šampion šampionů pořádanou ČMKU, nebo titul nejlepší z plemene na klubové výstavě, kde se pravidelně účastní přes 180 Border kolií a rozhodčí je vždy pozvaný specialista na toto plemeno.

Jaký servis nabízíme novým majitelům? Jsme s nimi v kontaktu?

Po nových majitelích vyžadujeme trvalý kontakt, protože chceme vědět, jak se našim odchovancům daří, a zda splňují jak naše očekávání, tak očekávání nové rodiny. Rádi poradíme v začátcích s čímkoliv a to i po celý život štěňátka, pořádáme srazy a nabízíme i hlídání, pokud jedou noví majitelé na dovolenou, a nemají kam pejska dát. Noví majitelé se tedy stávají nedílnou součástí naší Winyela rodiny, a s jistotou můžeme říct, že jsme tímto způsobem nalezli pár opravdových přátel.

Naše motto

Zodpovědné a transparentní chovatelství je klíč k úspěchu.

stanice založena: 28.11.2018
sídlo stanice:   Pardubický kraj / okr. Pardubice / Dolní Ředice
registrována u: FCI (ČMKU, SKJ)
chovná plemena: Border kolie