topovat ověřit
  •  
  • vloženo: 16.08.2024
  • 23x

Šťastná Berjanka

  • Chováme: Appenzellský salašnický pes
Náhled

Jak, proč a kdy naše stanice vznikla?

Chovatelskou stanici Šťastná Berjanka jsem založila v roce 1998 pro chov plemene bernský salašnický pes, které mne doslova okouzlilo.

Proč jsme se rozhodli právě pro zvolená plemena?

Již po krátké době jsem zjistila, že život bernských salašnických psů je z mého pohledu krátký a bolest, kterou po sobě po 6-8 letech zanechají, se nedá popsat. To byl hlavní důvod pro změnu plemene na appenzellský salašnický pes.

Jaký byl náš první pejsek? Jak jsme k němu přišli?

Prvního pejska jsem měla jako 8mi letá holka. Voříška Míšu zastřelil myslivec. Přesto, že nás znal, tak dokázal vystřelit na psa, který utekl k nedalekému rybníku. První appenzellka se jmenovala Zafira from Balihara ranch, úžasná fenka, která se dožila 16 let. Fena s krásným exteriérem a zdravým sebevědomím se narodila v roce 2002. Do současné doby se mnou sdílelo život dalších sedm APZ, tři z nich jsou současné feny.

Jaké máme zásady a cíle v chovu?

Zachovat plemeno v původním exteriéru i charakteru, kdy jsou jedinci bezproblémově začleňováni do reality všedních dnů s mnoha lidmi a mnoha podněty. Tedy psy zvídavé a dychtivé po poznávání světa.

Jakých akcí se s pejskem zúčastňujeme?

Dříve jsem se psy jezdila na výcvikové letní tábory. Absolvovala jsem velmi mnoho výstav. V současné době preferuji výlety, pohodu a poznávání vlasti se psy.

Jakých úspěchů jsme s pejsky dosáhli?

Kromě několika málo základních kynologických zkoušek a mnoha vítězství na výstavách včetně prestižních světových či klubové a to i v zemi původu -ve Švýcarsku, považuji za největší úspěchy to, když jsou noví majitelé šťastní s odchovy z Berjanky.

Jaký servis nabízíme novým majitelům? Jsme s nimi v kontaktu?

Kontakt s novými majiteli hlavně během prvního 1,5 roku života psa je samozřejmost. V pozdějším věku nechávám četnost komunikace na samotných majitelích. Nabízím doživotní pomoc se psy.

Naše motto

Člověk přítel psa, pes přítel člověka.

Náhled
stanice založena: 16.08.2024
sídlo stanice:   Jihočeský kraj / okr. Jindřichův Hradec / Stráž nad Nežárkou
registrována u: FCI (ČMKU, SKJ)
chovná plemena: Appenzellský salašnický pes