topovat ověřit
  •  
  • vloženo: 16.07.2024
  • 49x

Perro Inka Sagrado

  • Chováme: Mexický naháč, Peruánský naháč
Náhled

Jak, proč a kdy naše stanice vznikla?

Chovatelská stanice vznikla v roce 2022 a název v překladu znamená ,,posvátný pes Inků“. Chceme se zabývat chovem Peruánského naháče velkého a Mexického naháče standard.

Proč jsme se rozhodli právě pro zvolená plemena?

K plemenu Peruánský naháč mě přivedla sestra, která vlastní střední peruánku jménem Gara Grace Milthon BohemiaNejdříve mi toto plemeno nic neříkalo, bylo pro mne zvláštní a divné. Co je to za psa, když nemá chlupy? Na druhou stranu, pro mě, jako alergičku a astmatičku bylo toto plemeno malý zázrak. Postupem času jsem si na toho jejího skřítka zvykla a pak jsem na internetu náhodou uviděla inzerát na Peruánskou slečnu, které bylo už 6 měsíců v té době a zamilovala jsem se. Tato holčička nám bohužel nebyla souzená a tak jsem začala zjišťovat veškeré informace o tomto plemeni a o plemeni mexický naháč.

Jaký byl náš první pejsek? Jak jsme k němu přišli?

Sestra mi dala kontakt i na kamarádku, která měla zkušenost s těmito plemeny. Rozhodovala jsem se, které plemeno pro nás, jako začátečníky s bezsrstými pejsky bude vhodnější. Oslovila jsem chovatelskou stanici v Chorvatsku, která chová mexické naháče a chovatelskou stanici tady v ČR, kde se měly narodit šťěňátka peruánského naháčeOsud tomu tak chtěl a za pár dní mi přišla sms od Marcely Marouškové ,,Anet, tak ji máte tady“, první narozená holčička a největší z vrhu Cybelle Saint dog. Nedokážu popsat, co jsem v tu chvíli cítila, když mi přišla fotečka toho malého hrošíka a v tu chvíli jsem věděla, že je to ona!!! Za 6 týdnů jsme si pro tuhle hrošici jeli a hned od první chvíle, kdy jsem ji viděla naživo, jsem věděla, že je to láska na celý život. Z tohoto malého hrošíka se stal neskutečný ďábel, nic ji není svaté, vše je její a všechno potřebuje.

Jaké máme zásady a cíle v chovu?

Vím, že ideální pes neexistuje. Rovněž neexistuje ideální chov, aniž bychom v něm občas nedělali kompromisy. Chovatel musí být kritický a nepovažovat svoji fenu za ideál a nehledat ani ideálního psa. Dobrý chovatel zná míru kompromisů a umí rozumně zacházet s informacemi. Každé spojení vyžaduje individuální přístup s odlišnými kritérii výběruPeruánský naháč i mexický naháč jsou odlišní, avšak jedno mají společné a tím je vysoká senzitivnost a závislost na porozumění svého pána. V kruhu i mimo něj vídám spoustu nešťastných pejsků. Výstavy psů by měly být přehlídkou práce chovatelů a propagací plemene. Dnes se však výstavy staly přehlídkou krásy jednotlivců, šikovnosti handleru, honěním množství titulů a masírování ega majitelů. Právě toto konkurenční pole plodí nejvíce lidského zla a závisti. Toto vnímám jako cestu ke škodě plemene. Každý pejsek by se měl cítit potřebným i v každodenním rodinném životě a být součástí. Dnešní chov plemene určuje poptávku a ta je dána módností, tituly a slávou. Jsme závislí na dobrých majitelích štěňat a vzájemné spolupráci chovatelů a lidí kolem plemene.

Jakých akcí se s pejskem zúčastňujeme?

Zúčastníme se různých akcí, hlavně výstav v CZ i zahraničí.

Jakých úspěchů jsme s pejsky dosáhli?

Naše fenky jsou několika násobnými junior šampionkami a šampionkami. Každá z nich má i mezinárodního šampiona krásy. Jsem na ně neskutečně pyšná, co vše dokázali v tak krátkém čase.

stanice založena: 22.08.2022
sídlo stanice:   Liberecký kraj / okr. Semily / Semily
registrována u: FCI (ČMKU, SKJ)
chovná plemena: Mexický naháč, Peruánský naháč