topovat ověřit

Bianca - význam a původ jména

Co jméno znamená, odkud pochází a pro jakého psa je nejvhodnější

Oblíbenost jména:7x
Popularita: 46. místo
Svátek na WEBFORDOG:7.9.
Variety jména:Biana, Biani, Bianka, Biany, Blanca, Blanche
Význam jména:"bílá", "čistá"
Pohlaví:Holčičí
Typ jména:Bílá srst, Elegantní, Francouzské, Germánské, Italské, Španělské, Dlouhé

Bianca je italské jméno s germánským původem. Znamená "čistá", "bílá". Zjistila jsem, že tento význam si dříve lidé spojovali se sněhem a tak toto jméno dávali holčičkám narozeným v zimě.
Jméno Bianca pravděpodobně vzniklo ve 12. stoletím, kdy král Navarra a jeho francouzská manželka pojmenovali svou prvorozenou dceru Blanca, což je španělská verze. Toto jméno se rychle rozšířilo po celé západní Evropě.
Oblíbené bylo hlavně i pro svůj význam, kdy bílá, až mléčná kůže, v tehdejší době znamenala luxus a vznešenost. Obyčejný lid totiž musel pracovat na polích a tím se jejich kůže přirozeně opalovala. Šlechta se naopak slunci vyhýbala a tak vznikly předsudky, že snědí jsou pouze "chudáci", kdežto bílou kůži si mohli dovolit jen ti nejbohatší.
Shakespeare se také zapřičinil tím, že bylo toto jméno v jeho době populární. Použil ho totiž ve zvých známých dílech "Zkrocení zlé ženy" a "Othelo".

Varianty jména: Bianca (v Itálii) , Biana, Biani, Bianka, Biany, Blanca (ve Španělsku), Blanche (ve Francii).
Jeho podobou může být také Beatrice, Albína, Blanka nebo české jméno Běla.
Zkráceně se používá Bia.

A pro jakého pejska je jméno Bianca vhodné?
Toto jméno je vhodné pro bílého pejska, který má elegantní až půvabný zjev. Chybu určitě neuděláte, dáte-li ho fenečce narozené v zimním období.