topovat ověřit
30.08.2024 / 03.09.2024

Vybíráte psa do rodiny?

100%
Náhled

Rozhodnutí přivítat do rodiny nového člena -- chlupatého, čtyřnohého a s věčně vrtícím ocasem -- je velký krok. 

A pokud máte děti, je to krok ještě důležitější. Ne každý pes je totiž ideálním parťákem pro malé rošťáky.  

Je potřeba si ale ujasnit hned na začátku pár důležitých bodů, která si rozebereme teď.  

Prvním bodem je velikost a temperament. Chcete mazlíka na klín nebo parťáka na dlouhé výlety? Malý pejsek je sice roztomilý, ale snadno se může stát obětí dětského nadšení. Velký pes zase potřebuje spoustu pohybu a důslednou výchovu. Zvažte, co zvládnete a co bude vyhovovat vašemu životnímu stylu. 
Druhým bodem je, že děti na prvním místě. Pes musí být k dětem tolerantní, trpělivý a přátelský. Ideálně by měl mít zkušenosti s dětmi a umět se přizpůsobit jejich hře. Zeptejte se v útulku nebo u chovatele na povahu psa a jeho minulost. 
Kolik má pejsek energie? Děti jsou plné energie a pes by jim měl stačit. Pokud máte aktivní rodinu, hledejte plemeno, které miluje pohyb a hry. Ale pozor, příliš temperamentní pes může být pro malé děti až moc. 
Štěně nebo senior? Štěně je sice roztomilé, ale vyžaduje spoustu času, trpělivosti a výchovy. Starší pes už má své zvyky a může být klidnější, ale i on potřebuje lásku a péči, ale už má taky něco za sebou. Zvažte, kolik času a energie jste ochotni investovat.  
Osobnost pejska? Každý pes je jiný, stejně jako každé dítě. Hledejte psa, jehož osobnost bude ladit s vaší rodinou. Nechte si poradit od odborníků a seznamte se s pejskem osobně, než se rozhodnete. 
Pamatujte vždy, že pořízení psa je závazek na mnoho let. Vyberte s rozumem a srdcem, a získáte nejen věrného přítele, ale i plnohodnotného člena rodiny. A nezapomeňte, že i ten nejvhodnější pes potřebuje výchovu, socializaci a lásku. Jen tak se stane vaším nejlepším chlupatým parťákem! 
Tady máme pro Vás pár tipů, se kterým psem jako s rodinným společníkem jistě nešlápnete vedle!  
pudl 
zlatý retrívr 
kokršpaněl 
labrador 
kavalír king charles španěl 
Samozřejmě je daleko více vhodných plemen k rodinám, v útulcích i plno roztomilých voříšků, kteří zrovna čekají na milující domov, tak vybírejte srdcem, ale i rozumem.  
U nás na webu si můžete prohlédnout velké množství ras, tak třeba Vám nějaká padne do oka. 

přečteno: 44x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...