topovat ověřit
03.10.2024 / 03.10.2024

Holandský ovčák: Všestranný a neprávem opomíjený pes s bohatou historií 

  • Holandský ovčák: Všestranný a neprávem opomíjený pes s bohatou historií
80%
Náhled

Holandský ovčák, často zastíněný svými slavnějšími belgickými a německými příbuznými, je plemeno s bohatou historií a pozoruhodnými schopnostmi. Tento středně velký pes s charakteristickým žíhaným zbarvením je skutečným všestranným talentem, který se hodí pro širokou škálu aktivit a rolí. 


Historie holandského ovčáka je jako spletitá cesta plná zákrut a neznámých, cesta, která začíná hluboko v 17. století, kdy se v Nizozemsku rozmáhal chov ovcí. V té době, na rozdíl od mnoha jiných evropských zemí, nebylo potřeba psa, který by stádo chránil před vlky či medvědy. Hlavním úkolem holandského ovčáka bylo udržet ovce na pastvinách a zabránit jim, aby ničily úrodu. 

Tento nenápadný, ale všestranný pes se stal nepostradatelným pomocníkem holandských farmářů. Nejenže ovládal ovce, ale dokázal pracovat i s dobytkem a dokonce i se slepicemi. Jeho inteligence, přizpůsobivost a neúnavná energie z něj dělaly ideálního pracovního psa pro rozmanité úkoly na farmě. Po staletí se vzhled holandského ovčáka měnil a vyvíjel, až koncem 19. století došlo k jeho ustálení a rozdělení na tři varianty podle typu srsti – krátkosrstou, hrubosrstou a dlouhosrstou. Každá z těchto variant si zachovala charakteristické žíhané zbarvení, které je dodnes poznávacím znamením tohoto plemene. Přestože je historie holandského ovčáka zahalena tajemstvím, jeho odkaz žije dál. Dnes je to stále aktivní a inteligentní pes, který vyniká v různých psích sportech a pracovních rolích. Ať už jako hbitý účastník agility závodů, oddaný rodinný společník nebo neúnavný pomocník na farmě, holandský ovčák zůstává věrný svému původu a dokazuje, že je skutečně všestranným a cenným plemenem. 

Ovčák v přeskoku

5 důvodů, proč si pořídit holandského ovčáka 

Nenáročnost: Holandský ovčák je poměrně nenáročné plemeno, co se týče péče o srst a celkové údržby. Jeho přizpůsobivost mu umožňuje žít jak v bytě, tak i venku. 

Ochranářský instinkt: Díky silně vyvinutému teritoriálnímu pudu je holandský ovčák skvělým hlídačem a ochráncem své rodiny. Můžete se na něj spolehnout, že vás upozorní na cokoli neobvyklého. 

Inteligence a učenlivost: Holandský ovčák je inteligentní a učenlivý pes, který s radostí přijímá nové výzvy. S pozitivním přístupem a pestrou motivací se dokáže naučit téměř cokoli. 

Vysoká energie: Toto plemeno je vysoce aktivní a potřebuje dostatek fyzického i psychického vybití. Pravidelný pohyb a mentální stimulace jsou klíčové pro jeho spokojenost a pohodu. 

Láska k rodině: Holandský ovčák je oddaný své rodině a miluje děti všech věkových kategorií. Bude pro ně skvělým parťákem na hraní i mazlíčkem na tulení. 

5 důvodů, proč si nepořizovat holandského ovčáka 

Co je třeba mít na paměti: 

Citlivá duše: Holandský ovčák je citlivý pes, který špatně snáší hrubé zacházení a stereotypní dril. Potřebuje klidného a trpělivého majitele, který bude používat pozitivní metody výcviku založené na odměnách a motivaci. 

Silné pouto s rodinou: Toto plemeno vytváří silné pouto se svou rodinou a změna majitele pro něj může být velmi stresující. Je proto důležité dobře zvážit, zda jste schopni poskytnout holandskému ovčákovi stabilní a láskyplný domov po celý jeho život. 

Výborná paměť: Holandský ovčák má skvělou paměť, což je výhodou při výcviku, ale zároveň si dobře pamatuje i chyby svého pána. Je proto důležité být důsledný a trpělivý a vyvarovat se nekonzistentního chování. 

Lovecký pud: Holandský ovčák má silný lovecký pud, který je třeba brát v úvahu. Včasná, opakovaná a kvalitní socializace s ostatními psy a zvířaty je nezbytná pro jeho bezproblémové soužití s okolím. 

Potřeba aktivity: Znuděný holandský ovčák může být skutečným problémem. Nedostatek fyzického a psychického vybití může vést k destruktivnímu chování, útěkem a dalším nežádoucím projevům, například zvýšené štěkavosti. 

Holandský ovčák je fascinující plemeno s bohatou historií a mnoha pozoruhodnými vlastnostmi. Je to inteligentní, aktivní a všestranný pes, který se hodí pro širokou škálu aktivit a rolí. Pokud hledáte oddaného a energického společníka, který bude s vámi sdílet vaše dobrodružství a zároveň bude skvělým hlídačem vašeho domova, holandský ovčák by mohl být tou pravou volbou pro vás. 

přečteno: 16x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

80%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...