topovat ověřit
24.09.2024 / 24.09.2024

Pozor na psí mlsouny! Jak odměňovat bezpečně a zdravě.

  • Jak odměňovat bezpečně a zdravě
100%
Náhled


Psi jsou známí svou láskou k jídlu a mlsání. Není divu, že majitelé často neodolají pohledu prosebných psích očí a rádi svého chlupáče odmění nějakou tou dobrotou. Pamlsky jsou navíc skvělým pomocníkem při výcviku. Je však důležité vybírat správné pamlsky a dávat je v rozumné míře, abychom našim čtyřnohým přátelům nechtěně neublížili. ¨

Pamlsky s rozvahou 

Základem psí stravy by mělo být kvalitní krmivo bohaté na proteiny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerály. Vyhýbejte se krmivům s umělými barvivy, ochucovadly, sladidly a chemickými konzervanty. Doporučené dávkování najdete na obalu, ale vždy je lepší zohlednit individuální potřeby vašeho psa. Pokud si nejste jisti, poraďte se s veterinářem. 

Pamlsky by měly tvořit maximálně 10 % denního příjmu kalorií, což je zhruba 20 až 25 kalorií. Při výběru pamlsků ve zverimexu se řiďte stejnými pravidly jako při nákupu krmiva - čtěte složení a vyhýbejte se umělým přísadám. Levné pamlsky ze supermarketů nejsou pro vašeho psa tou nejlepší volbou. 


Co dát psovi z lidského talíře? 

Pokud chcete svému psovi nabídnout něco z vašeho jídla, buďte velmi opatrní. Občas můžete sdílet kousek masa, ale pamatujte, že sůl a koření psům škodí. Výjimečně můžete dát trochu tuňáka z konzervy nebo kousek sýra, ale nepřehánějte to. Zbytky od stolu obecně psům nepatří. 

Potraviny, kterým se vyhnout: 

Mléko: I když někteří psi mohou mléko tolerovat, je lepší se mu vyhnout. Dospělí psi často postrádají dostatek enzymů pro trávení laktózy, což může vést k nepříjemným zažívacím potížím, jako je zvracení nebo průjem. 

Káva, čaj, alkohol: Kofein a alkohol jsou pro psy škodlivé a mohou způsobit řadu zdravotních problémů, od neklidu a svalového třesu až po poškození ledvin. Jediné, co by váš pes měl pít, je čistá voda. 

Avokádo: Avokádo obsahuje látky, které mohou u psů vyvolat zvracení a průjem. 

Cibule, česnek, pažitka, pór: Tyto běžné potraviny mohou u psů způsobit zažívací potíže. Nepodávejte je svému psovi v žádné formě (syrové, vařené ani sušené). 

Čokoláda: Pro psy je čokoláda velmi nebezpečná kvůli obsahu theobrominu. Může způsobit třes, vysokou tepovou frekvenci, vysoký tlak a dokonce i záchvat.

Pes s mrkví 


Pozor na nadváhu! 

Někteří majitelé mají tendenci rozdávat pamlsky příliš často. A mnoho psů nemá problém sníst cokoliv, co jim nabídnete. Dávejte si na to pozor, nechcete, aby se váš pes stal obézním. Obezita u psů zvyšuje riziko cukrovky, dýchacích a kloubních problémů, které jsou často nevyléčitelné. 

Pokud má váš pes nadváhu, začněte s tím něco dělat co nejdříve. Odměřujte přesné dávky krmiva a dopřejte mu dostatek pohybu. Hry mohou být pro psa zábavnou odměnou, která nahradí pamlsky. 

V případě nadváhy omezte pamlsky na minimum. Pokud je chcete psovi občas dát, vybírejte takové, které obsahují jen jednu složku - sušený losos, sušené hovězí plíce nebo borůvky jsou zdravé a chutné alternativy. 

Pokud si s hubnutím vašeho psa nevíte rady, neváhejte se obrátit na odborníka - veterináře nebo psího výživového poradce. 


Mezi plemena, které mají sklony k nadváze a obezitě jednoznačně patří:  

Beagle 

Labradorský retrívr

Basset hound

Mops 

Francouzský buldoček 

Anglický Kokršpaněl

Jezevčík 

Rotvajler  


Pamatujte, že zdraví vašeho psa je na prvním místě. Vyvážená strava a přiměřené množství pamlsků jsou klíčem k jeho dlouhému a šťastnému životu. 

přečteno: 25x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...