topovat ověřit
09.07.2024 / 09.07.2024

Jak zajistit, aby byl váš čtyřnohý kamarád v bezpečí a pohodě v horkých letních dnech?

  • Sponzorovaný článek: Jak ochránit svého mazlíčka před horkem
100%
Náhled

Léto je obdobím, kdy si užíváme slunečních paprsků a teplého počasí. Pro naše psí společníky však mohou vysoké teploty, které řada z nás miluje, představovat riziko. Přehřátí u psů totiž může mít vážné následky, proto je nezbytné vědět, jak se o svého psa v horkých dnech správně starat, ale i jak postupovat, pokud se přehřeje. V následujících řádcích vám přinášíme 8 rad, jak zajistit, aby váš pes zůstal v bezpečí a veselý i během nejteplejších letních dnů.

1. Dostatek čerstvé vody

Nejdůležitější pro vašeho psa v horkém počasí je dostatečný příjem vody. Vždy mějte k dispozici misku s čerstvou vodou, ať už jste doma, nebo na cestách. Pokud se chystáte na delší procházku, vezměte s sebou láhev s vodou a misku, abyste mohli dát psovi napít.

Tip: Pořiďte cestovní láhev na vodu s integrovanou miskou, která je praktická nejen na dlouhé cesty. Zakoupit ji můžete v každém kvalitním zverimexu, nebo se zkuste podívat na chovatelské potřeby na mall.cz.

2. Omezení fyzické aktivity

V horkých dnech omezte fyzickou aktivitu svého psa na minimum. Vyhněte se dlouhým procházkám a intenzivnímu cvičení během dne. Místo toho zvolte kratší procházky, a to nejlépe brzy ráno nebo pozdě večer, kdy jsou teploty mnohdy i o 10 °C nižší.

3. Stín a chladné místo

Zajistěte, aby měl váš pes přístup k stinnému a chladnému místu, kde se může schovat před přímým slunečním zářením. Pokud váš pes tráví většinu dne venku, můžete mu postavit přístřešek, nebo použijte deštník, aby měl dostatek stínu. Pokud nemá dobře tepelně izolovanou psí boudu, přístup do ní mu raději zamezte. V domácím prostředí je pak důležité, aby měl pes přístup k chladné místnosti, případně k rozproudění vzduchu a snížení pocitové teploty použijte běžný větrák. 

Tip: Pořiďte vašemu čtyřnohému parťákovi chladící podložku, která mu poskytne příjemný chlad.

4. Ochlazování

Existuje několik způsobů, jak psa v horkých dnech ochladit. Můžete mu dát k dispozici chladicí podložku, nebo ho nechat ležet na mokrém ručníku. Pozor si však musíte dát na zapaření a návazné komplikace, kdy mohou zejména u dlouhosrstých plemen vznikat kvasinkové infekce.

Další variantou, která přijde většině psů zábavná, je ta, že ho jemně postříkáte vodou z rozprašovače, nebo mu pořídíte psí bazének, ve kterém se může kdykoli namočit.

Tip: Pořiďte chladicí vestu, která pomůže regulovat tělesnou teplotu psa.

5. Nikdy nenechávejte psa v zaparkovaném autě

I krátkodobé ponechání psa v zaparkovaném autě může mít fatální následky. Teplota uvnitř auta se může během několika minut vyšplhat na nebezpečné hodnoty. To samozřejmě může vést k přehřátí a dehydrataci psa.

6. Pozor na rozpálený povrch

V horkých dnech se asfalt a další povrchy mohou velmi rozpálit, což může způsobit popáleniny psích tlapek. Vyhněte se procházkám po rozpáleném povrchu a zvolte raději travnaté plochy nebo lesní cesty.

Tip: Pořiďte mu psí boty, které ochrání tlapky před horkem.

7. Pozor na používání klimatizace

Tak jako lidem i psům se mohou klimatizované prostory líbit. Kromě toho, že se budou cítit pohodlně a bude se jim lépe spát, bohužel přináší používání klimatizace k ochlazení mazlíčka i jistá rizika.

Zejména u plemen s krátkými čumáky například hrozí nebezpečí nachlazení a následná komplikace ve formě infekce dýchacích cest. Vzduch z klimatizace zároveň vysušuje pejskům sliznice a může dojít k jejich podráždění.

8. Příznaky přehřátí

Je důležité umět rozpoznat příznaky přehřátí u psa. Mezi ně patří nadměrné lapání po dechu, zrychlený tep, slabost, zvracení, dezorientace, slinění, apatie, nebo dokonce kolaps. Pokud zaznamenáte některý z těchto příznaků, okamžitě jednejte.

Co dělat, když se pes přehřeje:

  • Okamžitě přerušte fyzickou aktivitu: Přeneste psa na chladné a stinné místo.
  • Začněte s postupným ochlazováním: Namočte ručník do studené (ne ledové!) vody a přikládejte mu ho na břicho, krk, třísla a tlapky. Můžete také použít ventilátor nebo klimatizaci.
  • Nabídněte psovi vodu: Dejte mu napít malého množství vody, ale nenuťte ho.
  • Vyhledejte veterinární pomoc: I když se zdá, že se pes zotavuje, je důležité nechat ho vyšetřit veterinářem, aby se vyloučily případné komplikace.

Tip: Mějte vždy po ruce kontakt na veterináře nebo na pohotovostní veterinární kliniku.

Dodržováním těchto jednoduchých tipů a včasným rozpoznáním příznaků přehřátí můžete zajistit, že váš pes zůstane v bezpečí i během horkých letních dnů. Pamatujte, že prevence je klíčová a rychlá reakce v případě přehřátí může zachránit vašemu psovi život.

 

přečteno: 37x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...