topovat ověřit
28.03.2023 / 29.03.2023

Pozitiva a negativa chovu dlouhosrstých plemen

  • Co je třeba vědět o chovu, péči a zdravotních rizicích při výběru dlouhosrstého
100%
Náhled

Dnes se společně podíváme na jedno z nejoblíbenějších témat mezi chovateli - dlouhosrstá plemena.

Tito krásní a elegantní psi se stali velmi populární po celém světě díky svému půvabnému vzhledu a neodolatelnému charakteru. V tomto článku se společně podíváme na pozitiva a negativa této skupiny psů. Dáme vám informace o jejich chovu, péči, zdraví a ke každému plemeni přidáme i nějaké zajímavosti.

Dlouhosrstá plemena mají své vlastní specifika, které je důležité znát předtím, než se rozhodnete jednoho takového vlasatce pořídit. 

Začneme s pozitivy

Dlouhosrstá plemena mají mnoho pozitiv, které mohou být pro majitele lákavé. Tito psi jsou totiž krásní, elegantní a mají nádhernou hedvábnou srst. Většina z nich je velmi inteligentní, a tak se snadno učí novým věcem. Mohou být vycvičeni k různým úkolům a trikům. Jsou také velmi oddaní svým majitelům a rádi tráví čas se svými rodinami. Jsou tedy vynikajícími společníky pro všechny druhy aktivit.

Dlouhosrstí psi jsou také často velmi přátelští a společenští, což znamená, že jsou skvělými psy pro rodiny s dětmi. Mnoho z nich má velmi temperamentní a hravou povahu, takže dokážou udržet děti zaneprázdněné a aktivní. Některá dlouhosrstá plemena jsou dokonce velmi dobrými hlídači a mohou pomoci chránit rodinu a dům.

Další výhodou dlouhosrstých psů je, že se snadno adaptují na různé prostředí a situace. Jsou často velmi flexibilní a dokážou se přizpůsobit změnám v každodenním životě svých majitelů. To znamená, že mohou být skvělými psy pro lidi, kteří cestují nebo se stěhují do nových prostředí.

V neposlední řadě, při dobré výchově mohou být dlouhosrstí psi velmi milí a nekomplikovaní. Jejich oddanost a přátelská povaha mohou být pro mnoho lidí velmi povzbuzující a upokojující. Dlouhosrstí psi tak mohou být skvělými mazlíčky pro každého, kdo si potrpí na společnost a lásku ze strany psa.

Toto jsou jen některé z pozitiv dlouhosrstých plemen. Mnoho majitelů těchto psů ocení jejich krásu, inteligenci a oddanost.

Negativa

Na druhé straně, s krásou dlouhé srsti přichází i určité negativní stránky. Dlouhosrstá plemena jsou velmi náročná na péči. Vyžadují pravidelné stříhání, česání a koupání. Srst těchto psů může být opravdu velmi dlouhá a tak je náchylná ke vzniku dredů a kožních infekcí. Důkladná a pravidelná péče o srst tedy vyžaduje hodně času a úsilí ze strany majitele.

Další negativní stránkou může být také zdraví těchto psů. Dlouhosrstá plemena jsou náchylná k různým kožním problémům, jako jsou například vyrážky, svědění a infekce. Zvláště pokud se srst nevyčesává a nečistí pravidelně. Tyto problémy mohou být způsobeny vnitřními faktory, jako jsou alergie a dědičné nemoci, nebo vnějšími faktory, jako jsou hmyzí kousnutí nebo nadměrné slunění. Proto je důležité, aby majitelé těchto psů byli obezřetní a pečlivě sledovali zdraví svých mazlíčků.

V neposlední řadě, některá dlouhosrstá plemena jsou také náchylná k problémům s očima a sluchem. Například šeltie jsou náchylné k různým očním problémům, zatímco tibetský teriér může trpět sluchovými problémy. Tyto problémy mohou být způsobeny dědičnými faktory nebo vnějšími vlivy, jako jsou infekce a poranění.

Konečně, někteří dlouhosrstí psi mohou být také náchylní k poruchám chování, zejména pokud nejsou správně socializováni a vycvičeni. Například lhasa apso je velmi teritoriální a může být velmi ochranitelský vůči svému majetku. Pokud nejsou vedeni a trénováni správně, mohou mít tendenci být agresivní a nepřátelští vůči ostatním lidem a zvířatům.

I když jsou dlouhosrstá plemena velmi krásná a šarmantní, mají také několik negativních stránek, jako je náročnost na péči, zdravotní problémy a potenciální poruchy chování. Proto je důležité, aby si potenciální majitelé těchto psů důkladně promysleli, zda jsou připraveni vynaložit potřebný čas, úsilí a finance na péči o tyto psy.

Přestože tyto problémy mohou být  pro mnoho lidí překážkou, spoustu majitelů dlouhosrstých psů se shodne na tom, že přednosti těchto plemen převyšují negativa. Samozřejmě, výběr psa je velmi osobní rozhodnutí a každý si musí najít plemeno, které mu nejvíce vyhovuje. Proto je důležité, aby potenciální majitelé těchto psů měli dostatek informací o plemenech, která je zajímají, aby se mohli rozhodnout, zda je dané plemeno pro ně a jejich rodinu vhodné.

Dlouhosrstá plemena

Seznam dlouhosrstých plemen je poměrně rozsáhlý, ale zde je několik nejznámějších a nejoblíbenějších plemen:

  • Lhasa Apso
  • Skye teriér
  • Polský ovčák nížinný
 
 

Všechna tato plemena mají své jedinečné vlastnosti a charakteristiky, ať už pozitivní nebo negativní. Je důležité si uvědomit, že každé plemeno má své specifické potřeby a nároky na péči, a proto by měl být výběr plemene zvažován s velkou péčí. Je třeba pečlivě zvážit, zda máme dostatek času a prostředků na péči o srst a zda jsme schopni zvládnout všechny potřeby plemene.

I když jsou některá dlouhosrstá plemena náchylnější k určitým zdravotním problémům, většina z nich, pokud se o ně budete správně starat, se může těšit zdraví a dlouhého života. Pokud tedy máte zájem o toto plemeno, důkladně se informujte o jeho potřebách a zdravotních problémech a hledejte odpovědného chovatele, který má zdravé a dobře socializované štěňata.

přečteno: 24x

Budeme rádi, když tento článek ohodnotíte :-)

100%

Co Vás zaujalo? Chybí Vám zde něco?
Napište komentář...